Skip to main content

Verzorgingstips

Zorg goed voor uw voeten!

U heeft maar een paar voeten en daar moet u uw hele leven mee doen. Stelt u zich eens voor hoeveel duizenden kilometers u daarop loopt.

Onderweg kunt u te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips. 

Wat is de beste dagelijkse verzorging voor mijn voeten?

Was je voeten elke dag met koud of lauw water en een milde zeep. Zorg er voor dat je de zeep achteraf goed afspoelt. Het is goed om je voeten ook eens te wassen met een antibacteriële zeep of stop je voeten in een badje met water en azijn.
Droog je voeten na het wassen steeds goed af. Ook tussen de tenen. Eventueel kun je wat talkpoeder aanbrengen of je voeten inwrijven met een verzorgende voetcreme.

Ik verkoop in mijn salon de voetcreme van Pure Jo deze is een natuurlijke crème. Ook verkoop ik voor mensen met veel eeltvorming en kloven de voetcreme van Dermatonics met manuka honing.  

Welke sokken zijn het beste?

Draag elke dag een paar schone wollen of katoenen sokken. Sokken gemaakt van dit materiaal kunnen het overtollige vocht absorberen.

Synthetische sokken nemen transpiratievocht minder goed op. Ook na het sporten trek je best je schoenen en sokken zo snel mogelijk uit en spoel je voeten met koud water.

Hoe kies ik de beste schoenen?

Kies voor schoenen die je voeten laten ‘ademen’ zoals sandalen, linnen of lederen schoenen. Vermijd in ieder geval rubber en nylon.

Ook sportschoenen hou je best niet te lang aan. Als het enigszins kan, wissel je best elke dag van schoeisel zodat ze goed kunnen uitdrogen. Het is verstandig om je schoenen uit te doen zodra je thuiskomt.

Hoe voorkom ik voetschimmel?

Loop niet met blote voeten op vochtige vloeren zoals in zwembaden, kleedkamers of gemeenschappelijke douches. Het best draag je een paar persoonlijke badslippers.

Mocht het toch zo zijn dat je erg schimmel nagels hebt dan kun je zelf behandelen met LCN druppels of spray. In de zomermaanden kan ik de speciale gel van LCN er opzetten dan kun je zonder schaamte met blote voeten lopen.

Ik denk dat ik een blaar heb, wat nu?

Blaren onderop de voet ontstaan meestal door wrijving tussen voet en schoeisel of tussen de tenen. Een rode, branderige huid is de voorbode van een blaar. Als de bovenlagen van de huid loslaten of scheuren, ontstaat er een zakje dat zich snel met vloeistof vult.

Niets doen is in principe de beste behandeling. Door de blaar dicht te laten kan die bovendien niet vuil worden of besmet raken door contact met aarde of stof. Eventueel kun je de blaar tijdelijk afschermen met een pleister.

Uitzondering zijn blaren die pijn doen en grote blaren op drukplaatsen, zoals op de voetzolen. Die doorprik je beter om te voorkomen dat ze openscheuren en eventueel gaan infecteren.

Wat is de oorzaak van eelt?

Door onaangepast schoeisel te dragen, door overgewicht, het doorzakken van de voorvoet, een teen- of voetafwijking of de aftakeling van het bloedvatensysteem ontstaan er wrijvingen op de voet. Deze wrijvingen kunnen eelt veroorzaken.

Eelt ontstaat meestal onder de bal van de voet en op de hiel. Deze plekken krijgen de grootste druk te verwerken tijdens  het staan en lopen.

Eelt kan pijnlijk worden wanneer je je schoenen aantrekt. Bovendien is eelt heel erg droge huid waardoor er barsten en kloven kunnen ontstaan. Deze zijn wel erg pijnlijk en kunnen bloeden en zelfs ontsteken.

Smeer dagelijks met een goede voeten crème je voeten in. laat op tijd je voeten behandelen. Dat is ook met kloven, loop niet te lang door want de kans dat je huid verder gaat scheuren is echt groot.  

Ik heb pijn aan mijn voet, is het een likdoorn?

Door de aanhoudende druk op de eelt kan die als een omgekeerde piramide naar binnen groeien waardoor er likdoorn ontstaat. Dit veroorzaakt een scherpe pijn. Ga hier niet zelf mee aan de slag, ik kan u hiermee vakkundig helpen.

Wat is de beste dagelijkse verzorging voor mijn handen en nagels?

Het beste kunt u dagelijks een goede handcrème liefst zonder parabenen of andere toevoegingen. Ik verkoop in mijn salon Pure Jo dit is een natuurlijke handcrème.

Ook kunt u het beste elke dag uw nagelriemen verzorgen met Dadi oil liefst twee maal per dag. Dit voorkomt de velletjes of kapotte nagelriemen.